Nog voor het brouwproces worden de granen gemout in een mouterij. Graan (meestal gerst) wordt er geweekt, gekiemd en gedroogd. Dit zorgt ervoor dat de zetmelen in het graan omgezet worden in suikers. De kwaliteit van het mouten is essentieel, aangezien het de basis legt voor de smaak en textuur van het uiteindelijke bier.
Schroten is het vermalen van de gedroogde mout. Dit wordt gedaan om het zetmeel los te laten komen. Door deze korrels te breken, kan het daarin aanwezige zetmeel beter oplossen in het brouwwater. Dat wordt daarna afgebroken tot suiker en vervolgens door gist omgetoverd tot alcohol.
Maischen is in het kort gezegd het laten oplossen van geschroot mout in water van een bepaalde temperatuur zodat de juiste stoffen vrijkomen en kunnen worden omgezet in suikers. Het mengsel wordt voor verschillende periodes tot verschillende temperaturen gebracht.
Na het maischen is er een suikerrijke vloeistof overgebleven, waarin nog vaste bestanddelen ronddrijven. Deze bestanddelen (draf) zijn verder niet meer nodig en moeten dus worden gefilterd, dit heet klaren. De geklaarde vloeistof die overblijft wordt ook wel wort genoemd. De draf (gefilterde bestanddelen) worden veelal aan het vee gegeven.
Nu hebben we de basis van het bier: wort. Na het klaren wordt de wort gekookt. Dit is ook het punt waarop de hoppes worden toegevoegd. Hop wordt toegevoegd aan het bier om verschillende redenen. Het geeft een bittere smaak en zorgt voor een stabiele schuimkraag. Tevens zorgt het samen met het kookproces dat aanwezige eiwitten samenkomen en gefilterd kunnen worden.
Na het koken is de wort klaar om te vergisten. De wort wordt gefilterd en gekoeld en gist wordt eraan toegevoegd. De gist zet de suiker om in alcohol en koolzuurgas. Er zijn 3 methoden van vergisting: spontaan, laag en hoog. Onze bieren worden op de laatste methode vergist. Bij hoge gisting wordt de wort verwarmd tot een temperatuur van 15 en 20 °C. De gist komt dan bovendrijven, vandaar de term hoge gisting. Deze manier van gisten is veel sneller dan spontane en lage gisting en duurt maar enkele dagen.
Lageren is oorspronkelijk het op lagers in vaten te rijpen leggen van bier, maar tegenwoordig is dit het laten rusten van het bier voorafgaande aan het bottelen.
De lagering dient onder meer om het bier een smaakevolutie te laten doormaken.
Vaak wordt bier voordat het gebotteld wordt nog eens gefilterd. De gist wordt verwijderd en een helder bier is het resultaat.
Dit is het tijdstip waarop het bier over de flesjes wordt verdeeld. Bij speciaalbieren wordt net voor het bottelen nogmaals gist toegevoegd zodat er een hergisting op de fles kan plaatsvinden.
Wil je graag onze bieren verdelen in jouw verkooppunt? Contacteer ons dan!
Copyright by Wide Marketing